Pregatirea corpurilor
pentru sarbatoarea SOLSTITIULUI DE IARNA

     B
iserica sfătuiește credincioșii să postească înainte de sărbători și unul din cele mai lungi și dificile este postul Craciunului. La ortodocși acest post durează 5-6-7 săptămâni și constă în a te abține de la a mânca produse ”de dulce”: carne, lapte, brânză, ouă, etc... Deci biserica ne sfătuiește să ne alimentăm vegetarian în timpul posturilor. Bineînteles există și câteva zile de ”harți” în care se dă dezlegare la diferite alimente din cele ”de dulce”. Spre deosebire de ortodoxie, postul catolic este mai scurt și un pic mai permisiv privitor la alimentele ”de dulce”.
     De ce este necesar să evităm consumul de carne și alimente grele, bogate în grăsimi înainte de o mare sărbătoare. Răspunsul este simplu: pentru a ne curăța corpul fizic și al ajuta să perceapă mai mult din semnificația sărbătorii. Până aici toate lucrurile sunt cât de cât în regulă.
      Ceea ce mă uimește este faptul că fix în zilele de sărbătoare, când corpul nostru fizic curățat de multe toxine ar trebui să perceapă trăirile speciale ale sărbătorii, tocmai atunci avem voie să mâncăm cele mai grele alimente, carne de toate felurile, etc...
      Bineînteles că majoritatea oamenilor se reped cu plăcere asupra bunătăților, a căror lipsă au resimțit-o în timpul postului. Oare ce mai reușește să simtă un om care s-a îndestulat din cele ”de dulce” în momentele sărbătorii, când el ar fi trebuit să perceapă stările subtile specifice marilor sărbători?
      Ține omul post pentru a se purifica înainte de sărbătoare și apoi se repede la friptura de porc și trăiește din plin momentul Craciunului! Bravo, omule, ești un bun creștin, pentru că ai ținut post și apoi ai tăbărât creștinește pe carnea de porc! Oare postul se ține pentru a amplifica dorința de a mânca porcul? Nu prea văd unde apare elementul sufletesc sau spiritual al sărbătorii Craciunului!
      Ce poate să facă un om conștient de faptul că are Trup și Suflet, pentru a se pregăti pentru momentele de sărbătoare?
 
      In locul postului ca metodă de pregătire pentru sărbătoare, urmată de o masă super îmbelșugată în ziua sărbătorii, ce ar fi daca am incerca altceva?
     Să mâncăm cumpătat în cele 6 săptămâni dinainte de o mare sărbătoare, să reducem cantitatea de hrană pe care o mâncam de obicei, cu 20-30-50% (după cum simte fiecare), fără să excludem nici o categorie de alimente. Reducerea hranei trebuie însoțită de mărirea atenției acordată stării și funcționarii celor 6 corpuri active în viața fiecarui om în această etapă de evoluție.


      În prima săptămână să fim atenți la semnalele pe care le primim de la corpul fizic și să îi oferim acestuia o hrană ușoară. Pe lângă exercițiul zilnic de negândire ar fi bine să facem si exercitiul de introspectie, ceea ce ne va ajuta să observăm activitatea organelor și vom sti ce anume ne cere corpul nostru fizic.
     În a doua săptămână ne concentram atenția asupra corpului eteric (energetic) care se alimentează cu 3 tipuri de energie, prucurate din respiratie (E1), somn (E2) și activități intime (E3). Este utilă observarea respirației (frecvență, raport între inspirație/expirație, amplitudine) și alcătuirea unei fise de observație a somnului, care să conțină ora de culcare, de trezire, elemente visate, precum și caracteristicile viselor (alb-negru, color, cu sunete, cu trăiri de intensitate mare, etc....
     În a treia săptămână ne vom lupta cu dorințele, poftele, pasiunile, instinctele, ce se manifestă pe corpul astral. Pentru aceasta mențimen regimul de alimentație cu hrană ușoară și diminuată și încercăm să rezolvăm poftele prin atitudine controlată. Aceasta presupune evitarea abuzului dar și a abstinenței  oprindu-ne din consum după prima, a doua sau a treia linguriță din alimentul respectiv. Sa nu abuzezi, să nu te abții de la ceva, ci să te oprești după ce ai degustat o cantitate mica din acel ceva (max 10%).
      În a patra săptămână trecem la lucrul asupra celor 3 corpuri sufletești. Primul este sufletul senzației și trebuie să ne analizăm percepțiile subtile ale antenelor noastre și mai ales corectitudinea sistemului nostru de intrepretare. Simt suficient de bine, clar, intens? Interpretez corect ceea ce simt? Acestea sunt țintele cu care ne confruntăm în acest interval.
     În a cincea săptămână analizăm activitatea sufletului rațiunii. Trebuie să observăm cu mare atenție raportul existent între ”Minte” și ”Suflet”. Mintea este receptorul de impulsuri exterioare și interioare care prelucrează rațional (în majoritatea covârșitoare a cazurilor, pe baza elementelor specifice corpului astral) și care ia decizii gândite, analizate, raționale. La acest element se referea Sf. Apostol Pavel când îi sfătuia pe oameni să gândească cu inima nu cu mintea. ”Sufletul” sau „inima”- dupa cum spunea Pavel, analizează și decide, ținând cont de realitățile sufletești și spirituale și nu doar de celel terestre, fizice, așa cum face mintea. Deciziile luate din toată inima mea sunt corecte, constructive, reale, bune? Prin această muncă de observare putem descoperi cine este șeful nostru actual, cel care decide ce facem cu viața noastră: Mintea sau Sufletul?
     În a șasea săptămână observăm activitatea celui de-al șaselea corp, sufletul conștienței, cel care este definit prin nivelul de conștiență. Observarea nivelului de conștiență are două coordonate: în stare de veghe și în stare de somn.
    Starea de veghe a fiecarui om este marcată de nivelul de conștiență pe care îl avem Sunt oameni care desfășoară o acține, dar nu sunt atenți la ce fac și mintea le zboară la cu totul alte lucruri. În acel moment avem un nivel de conștiență foarte mic sau deloc. Tot stării de veghe îi aparțin și stările care alterează nivelul de conștiență și anume cele generate de consumul de droguri sau alcool, mai ales consumul excesiv.
     Conștiența în stare de somn ne permite să trăim conștient visele, să ni le reamintim dimineața și să creștem intensitatea trăirilor și a controlului nostru asupra viselor.
     După ce ne-am analizat starea celor 6 corpuri și am ajuns în momentul real al sărbătorii, ar fi bine să trăim la intensitate maximă cu sufletul si spiritul tot ceea ce oferă momentul cosmic, natural.

       Ar fi foarte bine ca în ziua sărbătorii să mâncăm simbolic alimentele reprezentative pentru acea sărbătoare.

      Înainte de a manca, o persoana care stie, trebuie sa vorbeasca despre fiecare aliment si despre ce reprezintă el la nivel simbolic. Apoi cu mare grija si atentie se va manca mestecand incet totul si incercand sa aveti trairea pe care v-o poate oferi o masa simbolica trăită ca un ritual de sărbătoare.
      Va recomand sa incercati sa tineți cele 6 saptamani nu de post, ci de mancat light (mai usor), evitând mâncărurile grele si apoi să mancați în ziua sărbătorii în mod simbolic, constientizând semnificația alimentelor respective.

      Vinul roșu – este simbolul sângelui (elementul fizic în care se manifestă Eul). Vinul roșu este simbolul omului posesor de Eu, a celui care având acest corp poate să iubească la o cotă înaltă comparativ cu omul posesor doar a 3 corpuri.
      Cozonacul – este pâinea cu ou, pâinea dulce, pâinea de sărbătoare, pâinea ”boierilor”. Pâinea este un aliment care se consumă uzual, în mod curent. Cozonacul este “pâinea” de lux, cea care se mănâncă la sărbători și simbolizează bogăția omului care își permite să consume cozonac în loc de pâinea cea obișnuită. Cozonacul este un aliment al nobililor, al celor bogați, pe care oamenii sărmani nu și l-au putut permite decât rareori.  
     Felul de bază consumat la marile sărbători era vitelul la proțap în Egiptul Antic, berbecul fript în Epoca Greco-romană și ar trebui să fie acum în plină Epocă a Peștilor, peștele la grătar!... (Și friptura de porc?!..... Nu mai e?... Nici cârnați și nici sarmale?!)

    Persoanele care doresc sa afle mai multe despre acest subiect sunt rugate sa achizitioneze DVD-urile nr. 3 și 7, ambele având ca subiect CICLUL SARBATORILOR ANULUI.  

  10.11.2015
Alexandru Nicolici